Falles d'interior

Les falles a València, no només són els monuments tradicionalment fets de cartró que es cremen el dia de Sant Josep, coincidint amb l’entrada de la primavera. També són unes torxes de foc fetes d’esportins, que es fan rodar, fent cercles de llum, en la romeria de la Nit de les Fogueretes d’Agullent. Una denominació que segons els entesos, prové de l’època medieval.

Els esportins són uns cercles plans d’espart, amb una obertura central, que a les almàsseres tradicionals s’empraven durant la premsada. S’apilaven uns damunt d’altres, amb pasta d’olives aixafades entremig, i la pressió de la premsa feia que s’extraguera el suc de l’oliva.

El costum d’utilitzar els esportins en la Nit de les Fogueretes té una base senzilla, i és que aquestes peces d’espart estan impregnades d’oli, que fa revifar el foc.

De l’esportí, es tallen amb la falç diverses peces, que després es cusen per les vores amb una agulla saquera, amb diferents tipus de cordills de matèries naturals però resistents. El resultat és un arc d’espart. A l’extrem de la cada cantó del semicercle s’hi lliga la punta d’un cordell, que s’utilitza per a fer rodar la falla. En pegar-li foc, i al contacte amb l’aire, al fer rodar la falla es dibuixen cercles de llum.

Les falles d’Agullent no són les úniques d’interior de les terres de l’antiga corona d’Aragó. Als Pirineus aragonesos, catalans i a Andorra perviuen ritus lligats al cicles horaris i solars, també protagonitzats per falles. Si bé les falles pirenaiques, cadascuna amb la seua particularitat, estan fetes amb els materials propis d’aquests indrets, la fusta de diferents tipus d’arbres.

Els canvis tècnics en les almàsseres van fer substituir els esportins d’espart per d’altres sintètics. Aquest fet, sumat a l’augment de les exigències en normativa contra incendi que prohibien pujar a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb falles, van fer que als anys noranta anara minvant la tradició local de fer rodar la falla. Des de fa uns anys, però, s’està recuperant de nou gràcies a l’impuls dels Festers del Crist i de l’ajuntament.

falles Agullent
//www.fogueretes.com//wp-content/uploads/2017/10/falles-4.jpg
//www.fogueretes.com//wp-content/uploads/2017/09/02-falles-agullent.jpg