Sant Vicent Ferrer

Sant Vicent Ferrer és sense cap mena de dubte el sant valencià amb més vocació europea i viatgera, i des del 1600 és el patró d’Agullent a arran de protagonitzar el Milacre de la Pesta. Uns fets que han donat fruit a una representació teatral que té lloc a l’esplanada de l’ermita bianualment (els anys parells) i que té lloc els dies previs o immediatament posteriors a la Nit de les Fogueretes.

SANT VICENT, PATRÓ D'AGULLENT

Però el dominic valencià que recorregué mitja Europa ja era molt popular i estimat a Agullent abans que dispensara protecció envers la pesta, doncs al 1410 havia estat predicant a la vila, en aquell moment encara un “lloc o carrer” d’Ontinyent. A la tardor d’aquell any i provinent de València, Xàtiva i el Genovés, el dominic aplegà a l’actual a Agullent i fou tanta la gent que es congregà per escoltar-lo, que la xicoteta església gòtica que existia en aquell moment a Agullent no tingué prou capacitat. Així doncs el sant predicà des del balcó d’una de les cases de la plaça, tot iniciant la seua intervenció amb el seu tradicional “bona gent!”. Hui en dia a aquest punt de la plaça Major hi resta una fornícula commemorativa, i des del balcó adjacent s’hi han celebrat escenificacions en motiu dels centenaris de la predicació, com succeí al 2010.

Segons la tradició local, aquell 1410, el sant predicador pernoctà a l’ermita o bé a la casa gòtica que hi havia on actualment hi ha la Casa de la Cultura d’Agullent, i ho feu gitat sobre una post. Una post on va quedar dibuixada la seua silueta o potser algú la va dibuixar en els dies posteriors, en tot cas resta com a relíquia a l’ermita de Sant Vicent Ferrer d’Agullent.

L'ERMITA DE SANT VICENT

L’antiga ermita, abans en advocació al Crist, passà a ser anomenada de Sant Vicent Ferrer i al segle XVIII se’n construí una de nova, que actualment compta al costat amb un alberg de colònies, on a més s’ofereix servei de menjars casolans.

La ubicació de l’ermita, a l’arrencada de la Serra d’Agullent , ha permès que es convertisca en punt d’eixida de nombroses rutes senderistes –de fet hi passa el Camí de l’Alba i diversos PRs– i en un Centre d’Informació Oficial de la Xarxa de Rutes BTT. De fet a l’alberg s’ofereix servei de dutxes al usuaris de les bicicletes de muntanya.

//www.fogueretes.com//wp-content/uploads/2017/09/representacio-teatre-miracle.jpg

Des del 1600 és el patró d’Agullent arran del Milacre de la Pesta